EL SEQUER. Una història de l’albercoc de Porreres

imatge El sequer. Una història de l'albercoc de PorreresL’albercoc ha estat el motiu per crear a nivell comunitari un pont de comunicació generacional i a través del qual s’ha transmès lahistòria i tradició de Porreres entorn el seu producte emblemàtic, l’albercoc.

Projecte de cultura participativa.

Mitjançant la participació de grans i joves s’ha creat un projecte artístic interdisciplinar on ha quedat plasmat tant a nivell humà com social el procés i progrés que ha viscut l’albercoc des de principis de segle fins a dia d’avui i com aquest ha influït en la vida dels porrerencs.

Per què participar? S’ha creat un projecte artístic interdisciplinari on el moviment socioeconòmic que va viure Porreres entorn l’albercoc ha estat el protagonista.

Hem treballat unes tècniques de creativitat, hem conegut i participat en els processos de creació del projecte artístic que ha donat forma a allò que hem volgut expressar.

Han participat: Padrins, pares, nets…La gent de Porreres que té o ha tingut contacte amb l’albercoc. Hem provocat la creació de ponts de comunicació entre generacions  i entre tots hem creat un projecte artístic amb un objectiu: recuperar la història del moviment socioeconòmic que va viure Porreres entorn l’elaboració de l’albercoc sec, el sequer i donar valor a la conservació del patrimoni immaterial del nostre territori.

Aquest projecte entra dins el programa Abraçades escèniques, un projecte de cultura participativa on volem donar veu a la societat a través de l’art.

Vídeo:

El vídeo, gravat i editat per Porreres TV, ens mosta els processos de creació artística d’aquest projecte.

Exposició:

Imatge expo CamposDos albercoquers, ens introdueixen dins la història del SEQUER a Porreres, un ens introdueix cap a les experiències viscudes i l’altre cap a l’adaptació a dia d’avui. Un total de 54 imatges i materials ens conviden a fer un recorregut des de principis dels anys 40 fins a l’adaptació al nous temps i modernització.

Comissariat: Margalida Forteza

Creació dels arbres: Jaume Canyelles

Llibre:

portada

El llibre de manera molt gràfica, amb il·lustracions de l’artista de còmic Tatúm i text explicatiu en català, castellà i angles, recull la història del moviment socioeconòmic que hi va haver a Porreres entorn l’albercoc, un 25% de la població es dedicava a les tasques de l’elaboració de l’albercoc sec, el sequer. El llibre es centre entre els anys 40 fins a l’actualitat y ens permet conèixer l’inici d’aquest moviment, l’organització, els  processos, el perquè de les característiques de l’albercoc de Porreres… com també el que va suposar per la gent de Porreres i totes aquelles persones d’altres pobles que varen participar en aquest moviment.

Recerca i textos: Margalida Forteza

Il·lustrador: Tatúm

Maquetació: Flavia Gargiulo

Assessorament lingüístic: Carme Planells

Traducció castellà: Maria Gené

Traducció angles: Meryl Jones

Col·laboració Textos: Carina Esteva

Punts venta llibre:

Porreres

Cooperativa de Porreres, Restaurant S’Escrivania, Ajuntament de Porreres, Hotel Rural Sa Bassa Rotja

Palma

Llibreria Literanta, Llibreria Agapea, Norma Còmics, Rata Corner, Spaint

Col·laboradors i participants al projecte:

Cooperativa agrícola de Porreres, Ajuntament de Porreres, Porreres TV, Restaurant Escrivania, Can Parrí, Hotel rural Sa Bassa rotja, Vibrados Ballester, Alumnes i professors del Col·legi Verge de monti-sion, Alumnes i professors d’infantil i 6è de l’Escola nova, Fotos Vidal, instal·lacions Barceló, Esperança Mora, Damià Mora, Guillem Ballester, Pilar Salleres, Jerònia Gornals, Tomeu Moll, Maria Miró, Toni Martorell, Rafel Miralles, Magdalena Mesquida, Francisca Mesquida, Joana Aina Martorell, Gaspar Rosselló, Mateu Veny, Catalina Bauzà, Pedro Mulet, Miquela Mesquida, Tomeu Barceló,, Margalida Barceló, Maria Mora, Joan Picornell (Llorità), Antònia Ripoll i Biel Mora (Parrí – Rest. Escrivania).

Exposició Fira de l’albercoc a Porreres – Juny 2016

Presentació llibre, Montuïri, Fira de l’albercoc a Porreres i Llucmajor – Juny 2016

Presentació llibre, Sant Jordi 2016 a Felanitx, Palma i Petra:

Presentació llibre, novembre 2015 a Palma:

Exposició al casal Can Pere Ignasi de Campos, octubre – novembre 2015:

Presentació llibre, octubre 2015 a Porreres:

Presentació projecte jornades Cultsurfing 2015 – Barcelona

Presentació projecte, juny 2015 a Porreres:

Presentació projecte:

CARTEL def sense logos

20 de juny de 2015 a Porreres en motiu de la III fira de l’albercoc

Recta final: edició del vídeo, llibre i construcció de l’ exposició

Amb la informació i materials  recollits, hem començat amb les edicions del llibre i vídeo, com també amb la construcció de la instal·lació artística. Aquest tres expressions artístiques recolliran la part humana d’aquest moviment des de principis dels anys 40 fins a l’adaptació a dia d’avui.

Recollida d’informació, materials i creació de la instal·lació artística

imatge abraçades escèniques aubercoc

Gener, fins el 15 de març 2015 comença la recerca d’informació i materials mitjançant entrevistes a totes aquelles persones que varen tenir i encara tenen relació amb l’albercoc.

Aquesta recerca la duran a terme els joves de Porreres amb la col·laboració dels centres educatius, amb aquesta recerca involucrem als joves en la participació del projecte artístic i en el coneixement d’aquesta part de la història de Porreres, a més, també es comença la creació de la instal·lació artística.

Trobada de les persones que feien sequers a la Cooperativa de Porreres. Tot i que ens faltaven alguns, els varem tenir ben presents

Treball posterior entrevistes Ceip Escola nova 6è

Preparació entrevistes Col·legi Verge de Montisión

Creació dels albercocs i fulles de la mà dels d’infantil del Ceip Escola Nova

Creació de Fulles i albercocs Col·legi Verge de Montisión