L’albercoc ha estat el motiu per crear a nivell comunitari un pont de comunicació generacional i a través del qual s’ha transmès la història i tradició de Porreres entorn el seu producte emblemàtic, l’albercoc.
Projecte de cultura participativa.
Mitjançant la participació de grans i joves s’ha creat un projecte artístic interdisciplinar on ha quedat plasmat tant a nivell humà com social el procés i progrés que ha viscut l’albercoc des de principis de segle fins a dia d’avui i com aquest ha influït en la vida dels porrerencs.
Per què participar? S’ha creat un projecte artístic interdisciplinari on el moviment socioeconòmic que va viure Porreres entorn l’albercoc ha estat el protagonista.
Hem treballat unes tècniques de creativitat, hem conegut i participat en els processos de creació del projecte artístic que ha donat forma a allò que hem volgut expressar.
Han participat: Padrins, pares, nets…La gent de Porreres que té o ha tingut contacte amb l’albercoc. Hem provocat la creació de ponts de comunicació entre generacions i entre tots hem creat un projecte artístic amb un objectiu: recuperar la història del moviment socioeconòmic que va viure Porreres entorn l’elaboració de l’albercoc sec, el sequer i donar valor a la conservació del patrimoni immaterial del nostre territori.
Aquest projecte forma part del programa abraçades escèniques, un projecte de cultura participativa on volem donar veu a la societat a traves de l’art
Vídeo:
El vídeo, gravat i editat per Porreres TV, ens mosta els processos de creació artística d’aquest projecte.
Exposició:
Dos albercoquers, ens introdueixen dins la història del SEQUER a Porreres, un ens introdueix cap a les experiències viscudes i l’altre cap a l’adaptació a dia d’avui. Un total de 54 imatges i materials ens conviden a fer un recorregut des de principis dels anys 40 fins a l’adaptació al nous temps i modernització.
Comissariat: Margalida Forteza
Creació dels arbres: Jaume Canyelles
Llibre:
El llibre de manera molt gràfica, amb il·lustracions de l’artista de còmic Tatúm i text explicatiu en català, castellà i angles, recull la història del moviment socioeconòmic que hi va haver a Porreres entorn l’albercoc, un 25% de la població es dedicava a les tasques de l’elaboració de l’albercoc sec, el sequer. El llibre es centre entre els anys 40 fins a l’actualitat y ens permet conèixer l’inici d’aquest moviment, l’organització, els processos, el perquè de les característiques de l’albercoc de Porreres… com també el que va suposar per la gent de Porreres i totes aquelles persones d’altres pobles que varen participar en aquest moviment.
Recerca i textos: Margalida Forteza
Il·lustrador: Tatúm
Maquetació: Flavia Gargiulo
Assessorament lingüístic: Carme Planells
Traducció castellà: Maria Gené
Traducció angles: Meryl Jones
Col·laboració Textos: Carina Esteva
Punts venta llibre:
Porreres
Cooperativa de Porreres, Restaurant S’Escrivania, Ajuntament de Porreres, Hotel Rural Sa Bassa Rotja
Palma
Llibreria Literanta, Llibreria Agapea, Norma Còmics, Rata Corner, Spaint
Col·laboradors i participants al projecte:
Cooperativa agrícola de Porreres, Ajuntament de Porreres, Porreres TV, Restaurant Escrivania, Can Parrí, Hotel rural Sa Bassa rotja, Vibrados Ballester, Alumnes i professors del Col·legi Verge de monti-sion, Alumnes i professors d’infantil i 6è de l’Escola nova, Fotos Vidal, instal·lacions Barceló, Esperança Mora, Damià Mora, Guillem Ballester, Pilar Salleres, Jerònia Gornals, Tomeu Moll, Maria Miró, Toni Martorell, Rafel Miralles, Magdalena Mesquida, Francisca Mesquida, Joana Aina Martorell, Gaspar Rosselló, Mateu Veny, Catalina Bauzà, Pedro Mulet, Miquela Mesquida, Tomeu Barceló,, Margalida Barceló, Maria Mora, Joan Picornell (Llorità), Antònia Ripoll i Biel Mora (Parrí – Rest. Escrivania).
Exposició Fira de l’albercoc a Porreres – Juny 2016
Presentació llibre, Montuïri, Fira de l’albercoc de Porreres i Llucmajor – Juny 2016
Presentació llibre, Sant Jordi 2016 a Felanitx, Palma i Petra:
Presentació llibre, novembre 2015 a Palma:
Exposició al casal Can Pere Ignasi de Campos, octubre – novembre 2015:
Presentació llibre, octubre 2015 a Porreres:
Presentació projecte jornades Cultsurfing 2015 – Barcelona
Presentació projecte, juny 2015 a Porreres:
Presentació projecte:
20 de juny de 2015 a Porreres dins el marc de la III fira de l’albercoc
Recta final: edició del vídeo, llibre i construcció de l’exposició
Amb la informació i materials recollits, comencem l’edició del llibre i del vídeo, om també amb la construcció de la instal·lació artística. Aquestes tres expressions artístiques recullen la part humana d’aquest moviment des de principis dels anys 40 fins a l’actualitat.
Recollida d’informació, materials i creació de la instal·lació artística
Gener, fins el 15 de març 2015 comença la recerca d’informació i materials mitjançant entrevistes a totes aquelles persones que varen tenir i encara tenen relació amb l’albercoc.
Aquesta recerca la duran a terme els joves de Porreres amb la col·laboració dels centres educatius, amb aquesta recerca involucrem als joves en la participació del projecte artístic i en el coneixement d’aquesta part de la història de Porreres, a més, també es comença la creació de la instal·lació artística.
Trobada de les persones que feien sequers a la Cooperativa de Porreres. Tot i que ens faltaven alguns, els varem tenir ben presents
Treball posterior entrevistes Ceip Escola nova 6è
Preparació entrevistes Col·legi Verge de Montisión
Creació dels albercocs i fulles de la mà dels d’infantil del Ceip Escola Nova
Creació de Fulles i albercocs Col·legi Verge de Montisión